Goldlily kézben

A GoldLily egy arany-réz spirál. Az ilyen spirálok aktív fogamzásgátló összetevője – mint bármelyik másik hormonmentes spirál esetében – pusztán réztekercs réztartalmából származik. Ez gátolja meg a spermiumok mozgását és így akadályozza meg a megtermékenyítést, megzavarva a spermium és a petesejt találkozását.

Goldlily kézben

A GoldLilyben található aranynak kettős szerep jut: egyrészt valamennyire gátolja a réz oxidációs folyamatait, továbbá van némi antibakteriális és gombaölő tulajdonsága is, ennek köszönhetően a spirálok amúgy is elenyésző fertőzőképessége tovább csökken. Bár fontos megjegyezni, mindeddig nem született meggyőző tudományos bizonyíték, hogy az arany tekercs aranytartalma megelőzheti-e a fertőzéseket, ahogy arra sem, hogy a réz-arany ötvözetekben található arany hatással van-e a menstruációra.

Bár a korábbi évtizedekben a hormonmentes spirálok és az arany-ötvözetű spirálok T-alakú vázaikkal korszerű megoldásnak számítottak, ez mára meghaladottá vált. A kutatók és fejlesztők egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a méh térbeli formájának, így az új generáció eszközei már mind ennek megfelelően kerülnek kialakításra. A méh alakja nem csak nyugalmi helyzetben kiemelten fontos, hanem mozgás közben is! A T-alakú spirálok hegyes kiszögelései megnövelhetik a kockázatát annak, hogy a spirál apró sérüléseket okoz a méhfalon.

Hagyományos spirál veszélyei

A hagyományos spirálokkal felmerülő komplikációk

Ennek elkerülésére az új generációs spirálok – mint amilyen például az IUB™ Rézgyöngy – rugalmas gömb alakját veszik fel és a rézhuzal helyett rézgyöngyök foglalnak helyet rajta. A rézgyöngyök nem rendelkeznek élekkel és sarkokkal, így gyakorlatilag képtelenek sérüléseket okozni a méhen belül. Ezzel elfelejthetőek az olyan komplikációk, mint a perforáció, a befúródás és az elmozdulásból (malpozícióból) eredő egyéb sérülések.

Categories:

Tags:

Comments are closed